akupresurnetocke.si  
POMOč  |  O NAS
"Akupresura - starodavna
               pot do zdravja"
VPIS  |  REGISTRACIJA  |  KOŠARICA
Nerazložljive Skrivnosti
Starodavne medicine
 
 
Akupresura doma
Kratka razlaga meridianov
Tablete za hujšanje vs. akupresura!
Nerazložljive skrivnosti starodavne medicine

1 2 > 

Zakaj je tako težko razložiti določene stvari z modernimi medicinskima izrazi? Zakaj so nekatere stvari enostavno nesprejemljive za znanost in njene pristope?

Vse bolj se zavedamo, da se vsega ne da enostavno razložit z znanjem oziroma s sprejemanjem, ki ga imamo danes.

To velja tudi za akupresuro. Akupresura je zaradi njene popularnosti in uspešnosti že dolgo pod drobnogledom sodobne medicine in njenih testov. Ogromno je bilo opravljenih poskusov in preverjanj. Številne raziskave so natančno razložile in potrdile delovanje starodavne metode akupresure. Še vedno pa ostaja veliko nerazložljivega. Takrat se moramo poslužiti za nekatere manj sprejemljive razlage.

Po filozofiji kitajske tradicionalne medicine akupresurne točke pospešijo ali zmanjšajo pretok energije po tako imenovanih energijskih kanalih ali za nekatere bolje poznanih meridianih. Glavna vloga teh točk je odstranjevanje ovir, ki blokirajo pretoke in s tem ustvarjajo neravnovesja v našem telesu.

Osnovni elementi, ki so potencialni povzročitelji bolezni ali stanja, lahko razdelimo na zunanje in notranje faktorje. Zunanji faktorji (veter, vročina, vlaga,...) telesu povzročajo enaka stanja. Z stimulacijo pravih akupresurnih točk odstranjujemo notranjo neurejenost, enako kot to naredimo pri pospravljanju stanovanja, ko položimo vsako stvar na svoje mesto. Tako kot zunanji faktorji tudi notranji faktorji (npr. čustva kot so jeza, žalost, strah,...) rušijo ravnotežje in usklajeno delovanje. S pritiskom na izbrane točke osvobodimo ovire in vzpostavimo ravnotežje, ki je ključno za pravilno delovanje našega telesa. Notranji in zunanji faktorji se lahko med seboj prepletajo.

Dober primer za obrazložitev je glavobol. Zunanji veter, ki je pogost vzrok mnogih glavobolov, ustvarja »notranji veter«. Prav ta notranji veter ustvarja zmedo in neurejenost v notranjosti našega telesa. Sledita lahko slabo počutje in glavobol. S stimulacijo prave kombinacije točk, ena izmed bolj pomembnih je v tem primeru Gb 20 (oznaka pomeni zaporedno točko na meridijanu žolčnika), sprostimo ovire in vzpostavimo ravnovesje.

Danes se akupresura uporablja za vse od lajšanja in odpravljanje bolečin, lajšanja posledic poškodb, lajšanja revme, za regeneracijo, glavobol, zobobol pa vse do težav z zgago, krčnih žil itd. Za zelo uspešno se je pokazala tudi pri težav povezanih z našo psiho kot so strah, žalost, nervoza, soočanje s stresom, negativnimi ali depresivnimi mislimi itd. Vse bolj se uporablja tudi pri nosečnicah, mladih mamicah in nazadnje tudi kot pripomoček k dietam ( www.akuslim.si ), jačanju volje, pridobivanju samozavesti itd.

Naslednjič več o pogledih tradicionalne kitajske medicine na bolezni.

www.akupresurnetocke.si