akupresurnetocke.si  
POMOč  |  O NAS
"Akupresura - starodavna
               pot do zdravja"
VPIS  |  REGISTRACIJA  |  KOŠARICA
AKUPRESURA DOMA  
 
Akupresura doma
Kratka razlaga meridianov
Tablete za hujšanje vs. akupresura!
Nerazložljive skrivnosti starodavne medicine

1 2 > 

Je res, da jo lahko izvajamo sami? A to deluje? In kako to deluje?

 

Zdravje imate lahko vedno s sabo.  Akupresurne točke so vedno pri roki. 

 

Pri kakšnih težavah si lahko pomagamo z akupresuro?

 

V raziskavah se je najbolje odrezala pri lajšanju bolečine, zmanjšanju slabosti, relaksaciji mišic in odpravi anksioznosti. Kot zelo učinkovita se je pokazala tudi za bolečine v križu ki so predvsem posledica predolgih ur sedenja in premalo gibanja.

 

Danes se vse več ljudi odloča za pot zdravljenja in preventive s pomočjo akupresure, ki je Vzhodu znana že več tisočletij. Njene glavne prednosti so, da je:

 

·         neinvazivna

·         zelo visoko učinkovita

·         brez stranskih učinkov

·         vedno pri roki

·         popolnoma naravna, brez kakršnihkoli dodatkov.

 

Z akupresuro se lahko srečamo na dva načina. Prva je, da obiščemo terapevta s tovrstnim znanjem. Terapevt nam bo glede na stanje problema stimuliral izbrano kombinacijo točk. Občutki med samo izvedbo stimulacije so različni.

 

Ob prvotni bolečini, ko terapevt močno pritiska na točko, tako poveča učinkovitost stimulacije, sledi veliko olajšanje. Skoraj takoj občutimo padec napetosti in olajšanje.

 

Drugi način je, da se naučimo samostojne izvedbe. Prav vsak posameznik ima to možnost. Potrebni so le znanje osnov izvajanja akupresure, prava kombinacija točk in nekaj discipline. Akupresura je ustaljena praksa v domovih na Vzhodu, predvsem to velja za Kitajsko, kjer je tovrstna metoda najbolj razvita.

 

Tudi pri nas je zaupanje v akupresuro vse večje, vendar se še vedno porajajo dvomi, predvsem kar se tiče samostojne izvedbe. Največja ovira sta nezaupanje samemu sebi in kanček lenobe.

 

Kako deluje akupresura?

 

Na začetku je akupresura temeljila zgolj na slepem preizkušanju in naključnih odkritjih. Vse kar so potrebovali je bilo veliko potrpljenja in veliko časa, da so odkrili prave točke. Največ so se naučili od bolnih ljudi, saj so pri njih videli, kje so blokade in težave.

 

Razvoj akupresure se še danes izpopolnjuje in nadgrajuje. V zadnjem desetletju je akupresura prišla tudi pod lupo znanosti. Sodobna medicina je največ študij naredila o delovanju akupresure na nivoju bolečin. Tako je akupresura  dobila v medicini največ priznanj prav za lajšanje in odpravo bolečine.

 

Ugotovili so, da s stimulacijo akupresurnih točk stimuliramo živce in mišice ter tako neposredno vplivamo na delovanje drugih delov telesa. Tako lahko preko živčevja zavremo normalno pot bolečine.

 

Še več, fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging- naprava s pomočjo katere vidijo odzivanje možganov) študije, so pokazale, da stimulacija nekaterih akupresurnih točk posredno stimulira nekatere predele možganov, ki so povezani z organi, ki naj bi jih te točke stimulirale!

 

Kaj to pomeni?

 

Ko so osebi stimulirali akupresurno točko na telesu odgovorno za ledvice, je ta mašina zabeležila odzivanje predela možganov, ki je povezan z ledvicami. To je dokazalo vpliv akupresurne točke na delovanje ledvice.

 

Ogromno je bilo narejeno raziskav za bolečine v križu in na splošno za bolečine v hrbtu, saj kot je bilo že omenjeno, tovrstna bolečina predstavlja najbolj pogosto težavo današnjega človeka.

 

Včasih so preproste rešitve najboljše!

 

Akupresurne točke nam lahko pomagajo pri najrazličnejših problemih. S stimulacijo nekaterih akupresurnih točk posredno stimuliramo notranje organe.

 

Tako lahko preko predvsem hormonalnih žlez vplivamo na nivo nekaterih hormonov v krvi. Vsi pa vemo kako pomembno vlogo imajo hormoni pri telesnih in umskih funkcijah. Kdor je gospodar hormonov je gospodar svojega teles in uma.

 

 

V mnogih primerih še vedno ni možno razložiti delovanja akupresurnih točk z medicinskimi metodami. Skozi tisočletja so se izkazale za učinkovite in to je tisto, kar je na koncu pomembno. Kot je bilo že v prejšnjem članku omenjeno celotna tradicionalna kitajska medicina, zato tudi akupresura, temelji na filozofsko-religioznem nazoru Kitajcev, taoizmu.

 

Bolezen je po tem nazoru neravnovesje razmerja moči v našem telesu. Cilj zdravljenja je tako ponovna vzpostavitev harmonije oziroma ravnovesja v telesu. Pri akupresuri stimuliramo izbrane točke na meridianih (kanali skozi katere se pretaka »življenjska« energija). S tem sprostimo ali zavremo pretok te energije, ki odloča o tem, ali smo zdravi ali bolni.

 

Akupresura je med nami že dolgo, dolgo časa. Mi sami izbiramo ali jo bomo uporabili sebi v prid.

 

 

www.akupresurnetocke.si

 

 

Seznam le nekaj člankov iz katerih je bil narejen povzetek:

 

(1) Franca D.L.M. et. al. (2008). Tension neck syndrome treated by acupuncture combined with physiotherapy: A comparative clinical trial (pilot study). Complimentary Therapies in Medicine. 16(5), 268-277

 

(2) Hyde E. (1989). Acupressure therapy for morning sickness A controlled clinical trial. Journal of Nurse-Midwifery. 34(4), 171-178

 

(3) Jun E. et. al. (2007). Effects of acupressure on dysmenorrheal and skin temperature changes in college students: A non-randomized controlled study. International Journal of Nursing Studies. 44, 973-981

 

(4) Lang T. et. al. (2007). Prehospital analgesia with acupressure at the Baihui and Hegu points in patients with radial fractures: a prospective, randomized, double-blind trial. The American Journal Of Emergency Medicine. 25(8), 887-893

 

(5) Nakamaru T. et. al. (2008)Somatotopical relationships between cortical activity and reflex areas in reflexology: A functional magnetic resonance imaging study. Neuroscience Letters. 448, 6-9

 

(6) Nunley C. et. all. (2008). The effects of stimulation of acupressure point P6 on postoperative nausea and vomiting:  A review of literature. Journal of PeriAnesthesia Nursing.  23(4), 247-261

 

(7) Yip Y.B. (2004). The effectiveness of relaxation acupoint stimulation and acupressure with aromatic lavender essential oil for non-specific low back pain in Hong-Kong: a randomized controlled trial. Complimentary Therapies in Medicine. 12(1), 28-37

 

(8) Zhao Z. (2008). Neural mechanism underlying acupuncture analgesia. Progress in Neurobiology. 85(4), 355-375